Як охрестити дитину. Хрещення дитини (Таїнство Хрещення)

20 Жовтня 2011

views.png 16,665
comments.png 0

Хрещення – це таїнство, в якому охрещуваний, після попередньої настанови в істинах християнської віри і визнання їх, при триразовому зануренні у воду з проголошенням слів : «Хрещається раб Божий (або раба Божа) в ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь», – очищається від гріхів і відроджується для життя духовного, благодатного.

kreschenie-rebenka-MainCover-1469039152.jpg

Таїнство Хрещення не може бути формальним, у жодному разі воно не може бути даниною моді. Хрещення – духовне народження людини в Бозі, воно відбувається всього один раз. При цьому людина пізнає Святого Духа і стає членом Церкви.

Коли можна хрестити дитину?


Суворих приписів щодо цього немає, краще хрестити дитину в перший рік життя. Якщо звершувати це таїнство швидше, аніж 40 днів після народження дитини, то мама не присутня при хрещенні. Якщо ж після, то мама може бути при цьому.
Якщо батьки не хрещені або іншого віросповідання, хрестити дитину в православ'ї можна і треба. При цьому хресні батьки обов'язково повинні бути православними.

Чи можна хрестити дитину батькам, які перебувають у шлюбі ( розписані в РАГСі ), але не вінчані ?
 

Церква визнає законним зареєстрований в РАГСі шлюб. Батьки можуть хрестити дитину, якщо вони перебувають у шлюбі, але не вінчані.
Також, якщо сім'я неповна (немає тата, наприклад) або якщо шлюб не зареєстрований взагалі – це не може перешкодити хрещенню дитини. Просто заздалегідь порадьтеся зі священиком і розкажіть ситуацію.

Хрещення дитини вдома


Щоб охрестити дитину вдома, зазвичай має бути вагома причина, через яку дитину не можна хрестити в церкві. Священик, з яким Ви заздалегідь обговорите питання хрещення дитини, прийме рішення, чи потрібно хрестити малюка вдома. Зазвичай хрещення дитини вдома відбувається у випадку серйозної хвороби дитини.

Як вибрати ім'я для хрещення дитини (з яким ім'ям хрестити)?


У Православній Церкві прийнято хрестити дитину з ім'ям, яке є в Святцях. Так якщо в Святцях немає імені, яке носить дитина в миру, можна підібрати співзвучне. Наприклад, Діана в миру – можна вибрати ім'я Анна, Карина в миру – підійде Катерина і т.д. Також можна вибрати ім'я святого/святої , пам'ять яких вчиняється у цей день. Наприклад , 24 липня – рівноапостольної княгині Ольги, 14 жовтня – Романа Сладкопівця. Саме з ім'ям, яке дано при Хрещенні, людина бере участь у Таїнствах, це ім'я потрібно вказувати у записках про здоров'я і поминання.

Як вибрати хресних? Хто такі хресні?


Хрещені батьки повинні бути як при хрещенні дорослих, так і немовлят. Хресні мають обов'язково бути православними, тобто повинні самі бути охрещеними в православ'ї. Особи неправославного віросповідання (католики, англікани тощо) можуть допускатися бути хрещеними тільки як виняток; при Хрещенні вони повинні промовляти православний Символ віри.

Хресними (хрещеними) можуть бути особи, які досягли 15 років. Вагітна жінка може бути хрещеною мамою, тільки в церкві їй може бути важко тримати довгий час немовля на руках. А ось жінка, яка народила менш ніж 40 днів тому, хрещеною бути не може.
Не можуть бути хрещеними батьки своїх дітей, ченці, а от тітки-дядьки, бабусі-дідусі хресними можуть бути.

Якщо нема хресних (хрещеної, хресного)?


Якщо батьки не можуть знайти гідних хрещених для дитини, потрібно розповісти про це священику. Вам напевно порадять когось із достойних людей у храмі. Для хрещення дитини достатньо одного хресного, тієї ж статі, що і дитина (для дівчинки – хрещена , для хлопчика – хресний). Також пам'ятайте, краще хрестити дитину без хресних, аніж відмовитися від хрещення. Якщо Ви хрестили дитину без хресних, то потім Ви можете попросити когось із воцерковлених знайомих допомогти Вам виховувати дитину в благочесті й вірі.

Чи можна відмовитися, якщо Вас просять бути хрещеною / хрещеним?


Звичайно, від такого благої справи краще не відмовлятися. Але якщо Ви не підтримуєте зв'язок з батьками дитини і не зможете реально брати участь і бути присутнім у житті дитини (наприклад живете в іншому місті), то батькам краще вибрати іншого хресного/хресну.

Кого має хрестити молода людина першим – хлопчика чи дівчинку?


Згідно зі Статутом Церкви, а також відповідно до змісту Таїнства Хрещення не має значення, у кого вперше молода людина є за хрещеного – у хлопчика чи у дівчинки.

Скільки разів можна бути хрещеним/хрещеною? Чи є обмеження?


Церква не встановлює обмежень скільки разів можна бути хресними. Але пам'ятайте, що не можна підходити до Таїнства Хрещення формально. Оскільки хресні батьки є відповідальними за своїх хресних чад, дбають про їх духовне життя, то у них має бути на цей час.
У кожному разі, якщо у Вас є запитання щодо Таїнства Хрещення, задайте їх священикові в Православному Храмі.
Боже помагай!


КОМЕНТАРІ

Коментарі до цього матеріалу відсутні
Будь ласка, авторизуйтесь або зареєструйтеся , щоб залишити свій коментар !